Aile Danışmanlığı Eğitimi Nedir?
Aile danışmanlığı eğitimi, ruh sağlığı alanında uzmanlık kazandıran kurs programıdır. Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği doğrultusunda düzenlenmiştir. Uzaktan eğitim aile danışmanlığı kursunu tamamladığınızda, canlı ders ve süpervizyon eğitimi sayesinde gerçek bir aile danışmanı olabilirsiniz.
Programının Amacı
Aile danışmanlığı eğitimi, kursiyerlerin aile danışmanlığı hizmeti verebilecek yeterliliğe sahip olmalarını sağlama amacıyla düzenlenmiştir. Kurs programımız, ailelere psikolojik destek verip aile içi iletişimi güçlendirerek aile danışmanlığının işlevlerini yerine getirmek isteyen ruh sağlığı profesyonellerine yönelik olarak düzenlenmiştir.
Eğitim İçeriği
Aile danışmanlığı kursu uzaktan eğitim kapsamında kursiyerlerimize sunduğumuz online eğitim modülleri, alanında deneyimli eğitmenler tarafından hazırlanmıştır. Aile danışmanlığı becerisi kazandıran eğitimin içeriği şu başlıklardan oluşur:
- Aile Olma (Aile Yaşam Döngüsü, Aile ve Çocuk Hukuku, Aile Yapıları)
- Çocuk İstismarı ve İhmali
- Gelişim, Gençlik ve Yaşlılık Dönemi
- Aile Danışmanlığı Kuramları
- Özel Gereksinimli Çocuklar ve Aileleri
- Uyum Problemleri
- Yaşlılık ve Uyum Problemleri
Aile danışmanlığı eğitimine yasal geçerlilik kazandıran en önemli unsur, online eğitimin yönetmeliğe uygun olarak canlı ders ve süpervizyon eğitimi ile desteklenmiş olmasıdır. Aile danışmanlığı süpervizyon eğitimi süreci şöyle ilerler:
- Eğitmeniniz, aile danışmanlığı hizmeti unsurlarını içeren bir görüşme yaparak görüşmeyi gizlilik koşulu gözeterek kayıt altına almanızı talep eder.
- Kayıt altında tutulan görüşmeler eğitmen tarafından değerlendirilir.
- Eğitmen aile danışmanlığı hizmetinin inceliklerine değinip kayıtlar üzerinden örnekler vererek yönlendirme yapar.
- Üç farklı vaka örneğinin uygulamalı olarak incelenmesiyle birlikte eğitim süreci son bulur.
Katılım Koşulları
Aile danışmanlığı uzaktan eğitim programı, diğer tüm eğitimlerimiz için geçerli olduğu gibi herkesin katılımına açıktır. Eğitim programına katılmak için ön koşul olmasa da sertifika sınavına katılma hakkı kazanmak için şu lisans programlarından mezun olmanız gerekir:
- Çocuk Gelişimi
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR)
- Psikoloji
- Sosyal Hizmetler
- Sosyoloji
- Hemşirelik
- Tıp Fakültesi
Aile danışmanlığı yüksek lisans programını tamamlamış veya çocuk psikiyatrisi alanında ihtisas yapmışsanız hukuken aile danışmanı sayılırsınız ve sertifika almanız gerekmez.
Aile Danışmanlığı Kursu Ne İşe Yarar?
Aile danışmanlığı eğitim programını, ders içeriklerini atlamadan anlayarak tamamladığınızda;
- Aile danışmanlığında klasik ve postmodern kuramlar ile bilişsel davranışçı kuram ve uygulamalar,
- Aile ve evlilik süreçleri,
- Aile yaşam becerileri,
- Ailede eğitim süreci (aile içinde öğrenme, çocuk eğitiminde ailenin işlevi vb.),
- Ergen ve çocuk psikolojisi testleri
- Temel danışmanlık becerileri gibi konular hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Aile danışmanlığı sertifika programı, ruh sağlığı profesyonellerinin ekstra uzmanlığa sahip olmalarını sağlar. Aile danışmanı olarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğü’ne (SHÇEK) bağlı aile danışmanlığı merkezlerinde veya şu kurum ve kuruluşlarda hizmet verebilirsiniz:
- Psikolojik danışmanlık merkezleri,
- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri,
- Belediyelerin ilgili birimleri,
- Sivil toplum kuruluşları,
- Özel hastaneler,
- Aile mahkemeleri,
- Aile danışmanlığı eğitimi veren kurumlar.
Eğitim ve sürecin sonunda sahip olacağınız kurs bitirme sertifikası, aile danışmanlığı merkezi açma ve sorumlu müdür olarak çalışma yetkisi de kazandırır. Online aile danışmanlığı eğitimi sayesinde belirttiğimiz istihdam alanlarında;
- Bireylere aile olma sürecinde destek verebilir,
- Gelişim dönemlerini takip edebilir,
- Uyum problemleri için çözüm sunabilir,
- Sosyal vaka verilerini kaydedebilir,
- Aile danışmanlığında terapötik süreç ve öncü yaklaşımları, postmodern yaklaşımları ve kanıta dayalı yaklaşımları uygulayabilir,
- İhmal ve istismara uğramış çocukların ruh sağlığı için çözüm sunabilirsiniz.
Kursun en önemli kazanımı sertifika ile aile danışmanlığı hizmeti vermenize ve danışmanlık merkezi açmanıza olanak tanımasıdır. Sertifikaya sahip olmanın yanı sıra meslek etiği gereklerine uymanız da önem taşır.
Aile Danışmanlığı Uzaktan Eğitim Programı Ne İşe Yarar?
Aile danışmanlığı eğitimi, onlineolarak düzenlenmiş bir sertifika programıdır. Kurs programına katıldığınızda zaman ve mekân bağımsız olarak eğitime katılma avantajına sahip olabilirsiniz. Dolayısıyla ulaşım ve çıktı alma masraflarınız olmadığı gibi sınırsız telafi avantajına da sahip olabilirsiniz. Aile danışmanlığı eğitim ücretleriörgün eğitime göre daha uygundur. Ev konforunda online eğitime katılabilmek için internete bağlanabileceğiniz cihazınız olması yeterlidir.
MEB Onaylı Aile Danışmanlığı Sertifikası Nereden Alınır?
Sertifikanın üzerinde Millî Eğitim Bakanlığı onayı bulunması için sertifikanın MEB ile iş birliği yapan bir kurumdan alınması gereklidir. Aksi halde eğitim ve sertifika iptal edilerek sertifika geçersiz sayılır. Bakanlık ile yaptığımız iş birliği neticesinde sahip olacağınız aile danışmanlığı sertifikası, MEB onaylı olup e-devlet üzerinden sorgulanabilecektir.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?
Sertifika, eğitim programını başarıyla tamamlayan kursiyerlere verilen ve yasal geçerliliği olan bir evraktır. Sürecin başarıyla tamamlanması, kursiyerin değerlendirme sınavından geçerli notu aldığını ve mesleği icra edebilecek yeterlilikte olduğunu ifade eder. Aile danışmanlığı sertifikası edinebilmek için şu aşamaları tamamlamanız gereklidir:
- Uzaktan aile danışmanlığı eğitimine kayıt işlemini gerçekleştirin.
- Ders içeriklerini tamamlayın.
- MEB tarafınca kurumumuzda düzenlenen sertifika sınavına katılın.
- Sertifika sınavından en az 50 puan alarak sertifika alma hakkı elde edin.
MEB onaylı sertifika sınavları Ankara’nın Çankaya ilçesinde fiziki sınav olarak gerçekleştirilir. Sertifika sınavına katılmadığınızda veya sınavdan geçerli notu alamadığınızda üç defa daha sınava girebilirsiniz. İlk sınav harcı kurumumuzca ödenir.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Aile danışmanlığı sertifikası, üzerinde MEB onayı ve ıslak imza taşıyan resmi nitelikte belgedir. Nitekim e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Ömür boyu geçerliliğe sahip olan bu belgeye sahip olmak güçlü bir özgeçmiş ve aile danışmanlığı merkezi açma yetkisi anlamına gelir.
Eğitim sürecini tamamladığınızda elde ettiğiniz sertifika ile aile danışmanı olarak çalışabilirsiniz. Sertifika, aile danışmanı bilirkişi olmak ve aile danışmanı eğitmeni olmak için de temel oluşturur. Bilirkişi olarak aile mahkemelerinde çalışmak ve eğitmenlik yapmak için ekstra eğitim almanız ve deneyimli olmanız beklenir.